Konijn verzorgen

Konijnen verzorgen

Konijn tillenNatuurlijk is een goede verzorging van je konijn van groot belang. Konijnen verzorgen begint met het optillen van het konijn.
Je kunt dat het beste doen met één hand onder de borst en één onder het achterwerk van het konijn.

Sommige mensen beweren dat een konijn het beste aan zijn nekvel kan worden opgetild, maar er zijn bewijzen dat konijnen hier inwendige kneuzingen aan over kunnen houden. Doe het dus beter niet.

Een groot deel van de dag is je konijn bezig zijn vacht te wassen en vaak ook nog de vacht van het vriendje/vriendinnetje. Daar hoef je over het algemeen niet bij in te grijpen. Dit kan echter wel nodig zijn in de rui bij binnenkonijnen. Deze kunnen weleens langdurig in de rui zijn en hierbij de hulp van jou als verzorger goed gebruiken.

Je kunt je konijn zowel plukken als borstelen met een borstel met rubberen noppen. Deze wrijf je in een draaiende beweging en je zult zien, er komen meteen heel wat losse haren mee.

Nagels knippen is voor buitenkonijnen meestal niet nodig, maar bij konijnen die binnen zitten slijten de nagels minder af en kan het nodig zijn. Hoe vaak je de nagels moet knippen hangt af van de hoeveelheid lichaamsbeweging die je konijn krijgt. Nagels knippen doe je het beste met z’n tweeën, waarbij de een het konijn vasthoudt en de ander de nagels knipt.

Het gebit van een konijn moet regelmatig worden gecontroleerd. Tandafwijkingen zoals olifantstanden en haakjes op de kiezen komen namelijk regelmatig voor bij konijnen. De voortanden kun je gemakkelijk zelf onderzoeken door met je duim en wijsvinger de lipjes voorzichtig wat op te tillen. Zo zie je of de voortanden netjes recht afslijten.

Konijnenvoeding

De basisvoeding voor het konijn bestaat uit hooi en water. Het konijnenvoer zoals je dat in de supermarkt of dierenwinkel tegenkomt is eigenlijk bijvoer voor de overige voedingsstoffen die het konijn nodig heeft.

Ook vind je in dierenspeciaalzaken vaak nog allerlei snoepjes, knaagstokken en -stenen. Droogvoer is van groot belang voor konijnen, daar zit namelijk alles in wat ze nodig hebben.

In de natuur zoekt een konijn zelf wat hij nodig heeft, maar een tam konijn kan dat niet. Een gemiddeld konijn krijgt met water, hooi en konijnenvoer genoeg binnen.
Toch is het voor een konijn erg fijn als je hem af en toe wat afwisseling biedt door de nodige groentes te geven. Wij mensen willen toch ook graag zo gevarieerd mogelijk eten?

De dagelijkse behoefte van een konijn wat voeding betreft is ongeveer 25 tot 50 gram konijnenvoer per kilo lichaamsgewicht. De totale hoeveelheid kun je verdelen in twee of drie porties per dag.
Om erachter te komen of de hoeveelheid voer die je geeft genoeg is, is het verstandig je konijn regelmatig te wegen.

Wat betreft groenvoer zijn de mogelijkheden zeer divers. Konijnen zijn geweldige alleseters die bijna alles lekker vinden, mits de groenten in goede conditie zijn natuurlijk. Een aantal voorbeelden: peen, komkommer, paprika, andijvie, boerenkoop, waterkers en verse spinazie.

Naast groenten, kun je je konijn ook af en toe een lekker stukje vers fruit geven. Appel, banaan, aardbei, kiwi, perzik en mango zijn voorbeelden van groenten die geschikt zijn voor je konijn. Wees met fruit wel zuinig, er zit namelijk betrekkelijk veel suiker in.