Konijnengedrag

Konijnengedrag

KonijnengedragAllereerst is van belang te beseffen dat een konijn een konijn is en geen kat of hond. Een konijn zal zich daarom dus ook nooit gedragen als een hond of een kat. Houd er verder rekening mee dat konijnen schemerdieren zijn, die in de voormiddag en avond actiever zijn en in de namiddag vaak een dutje doen. Konijnen gedrag onderscheidt zich wel duidelijk van dat van andere dieren.

Een konijn heeft in principe drie basisposities: liggen, zitten en staan. Bij konijnen die met meerdere soortgenoten samenleven, is altijd sprake van een rangorde. Om te kunnen zien hoe die rangorde is bepaald, kun je letten op het wassen en gewassen worden. Een konijn dat gewassen wordt is altijd de dominante. Degene die wast is onderdanig. Het kan ook gebeuren dat konijnen op elkaar rijden om de rangorde te bepalen. Deze kan van tijd tot tijd verschillen en zowel mannetjes als vrouwtjes rijden op elkaar.

Een konijn dat op zijn gemak is, kan er uitermate lui bij liggen. Konijnen die zich helemaal geven kunnen zich zelfs weleens op de grond laten vallen, waarbij de kop als eerste omlaag gaat en vervolgens de rest van het lichaam. Ze komen dan met een plof neer.

Konijnen hebben onder hun kin een geurklier waarmee ze zowel elkaar als voorwerpen en mensen kunnen markeren. De mens kan deze geur niet ruiken, maar andere dieren wel. Met dit gedrag wil het konijn zijn territorium afbakenen en aangeven dat iets zijn bezit is. Dit gedrag wordt vaker bij mannetjes dan bij vrouwtjes gezien.