Konijnenhok zelf maken

Zelf een konijnenhok maken

– Locatie: Wil je je konijnenhok binnen of buiten zetten? Een binnenhok en een buitenhok verschillen uiteraard met elkaar. Waar je bij een een binnenhok meer denkt aan een simpelere kooi, moet je bij een buitenhok rekening houden met de natuurelementen en met het maken van eventuele ren waar de konijnen zich vrij kunnen bewegen.
Indien je een buitenkonijnenhok neemt, zorg er dan voor dat het hok uit de wind staat.

– De afmetingen. De volgende afmetingen moet je in acht nemen:

Soort konijn Breedte Diepte Hoogte
Grote rassen: > 4,5 kilo 100 cm 70 cm 60 cm
Middelgrote rassen: 2,5 – 5 kilo 70 cm 70 cm 60 cm
Kleine rassen: 1,5 – 3 kilo 50 cm 50 cm 50 cm
Dwerg rassen: Tot ca. 1 kilo 40 cm 50 cm 50 cm

 

Indien je meerdere konijnen neem, dien je deze ruimte te vergroten.

Materiaal: Het konijnenhok bestaat voornamelijk uit hout en gaas. Houdt er rekening mee dat konijnen graag op hout knagen. Gebruik metalen strips bij de afwerking, zodat het hout niet kan worden aangevallen.
Het houten dak moet flink oversteken in het bouwwerk, zodat water niet kan inregenen. Houdt hier rekening mee als je bij de bouwmarkt je hout koopt.

– Indien je een ren maakt bij het konijnenhok en je konijnen dus vrijer kunnen rondlopen. Houdt er dan wel rekening mee dat je het gaas diep moet ingegraven. Zo voorkom je dat een konijn kan ontsnappen. Om deze geboren gravers binnen te houden, moet je het gaas zo’n 30a 40 centimer diep in de grond steken.

– Indeling: Bij de indeling van een konijnenhok heb je minstens twee ruimtes nodig. Het dagelijkse verblijf, afgezet met gaas. En een donkerder beschut gedeelte waar je konijn zich rustig kan terugtrekken.
Bij een buitenverblijf kun je eventueel een extra ren toevoegen. Wel zo leuk voor je konijn!