Konijnen fokken

Konijnen fokken

Baby konijnenNatuurlijk is het krijgen van een nestje konijnen erg leuk. Maar er komt veel meer bij kijken dan mensen vaak denken. Allereerste moet je op de hoogte zijn van de geslachtscyclus van een konijn. Deze wordt beïnvloed door de temperatuur en de lengte van de dagen. Bij een binnenkonijn is de cyclus vaak in de war en kan deze niet meer afhankelijk zijn van het weer.

Bedenk allereerst of je wel echt een nestje wilt en ook kunt verzorgen. Veel mensen zijn tegen het fokken met rasloze konijnen, omdat er daarvan al genoeg in opvangcentra zitten.

Wil je konijnen fokken, zorg er dan voor dat je gezonde, getatoeëerde en volwassen konijnen hebt met goede karakters en zonder erfelijke gebreken. Ook moet je zorgen dat je weet waar je mee bezig bent. Fok dus niet alleen naar de rasstandaard, maar ook op gezondheid, levensduur en karakter.

Zorg altijd dat je de beschikking hebt over goede en ruime huisvesting en uitloopmogelijkheden voor de konijnen. Het kan voorkomen dat je geen goede huisjes voor de jongen kunt vinden, zorg er daarom altijd voor dat je plaats hebt voor alle jongen. Fok je om een ras in stand te houden of te verbeteren en houd je rekening met de wensen van de konijnen, dan kun je een goede fokker worden.

De draagtijd van konijnen bedraagt 28 tot 32 dagen. Het is belangrijk de hok een week voor de uitgerekende datum nog eens goed schoon te maken en ervoor te zorgen dat de voedster een rustig plekje heeft om haar nest te maken, bijvoorbeeld in een afgesloten nachthokje. De jongen worden kaal, blind en zonder tanden geboren en blijven ongeveer 3 weken in het nest.