Een bekende diersoort onder de 5500 zoogdieren die op de wereld zijn is het konijn. Veel mensen kennen het konijn als een wild dier maar er zijn ook soorten die je kunt houden als huisdier. Neem bijvoorbeeld het schattige Nederlandse Hangoordwergkonijn. Lees hier alles over deze konijnensoort.
Het uiterlijk van de Nederlandse Hangoordwergkonijn
Aan de naam van dit beestje kun je al wel nagaan hoe hij er uit ziet. Dit konijnensoort is erg klein, namelijk 20 tot 40 cm lang. Dat verklaart dan ook het lichte gewicht van het konijn. Dit is meestal rond de 1,2 tot 2 kg. Het lichaampje van het konijn is kort en gedwongen, vandaar ook de verwijzing naar de dwerg in zijn naam. Natuurlijk heeft dit soort ook lange hangoren. Dit vinden veel mensen erg schattig en nemen het hangoordwergkonijn maar al te graag mee naar huis. Het konijn kent een krachtig en breed voorhoofd en heeft geen zichtbare nek. Als je een Nederlandse Hangoordwergkonijn in huis neemt zal je voor een lange tijd een nieuwe vriend erbij hebben. Ze worden namelijk zo’n 8 á 12 jaar oud.
Oorsprong van het Nederlandse Hangoordwergkonijn
Het is wel duidelijk dat het Nederlandse Hangoordwergkonijn erg populair is aangezien het een van de meest gefokte konijnenrassen is. Maar hoe is dit kleine konijntje met hangoren dan ontstaan? In 1952 werd een kleurdwerg en een Duitse Ram met elkaar gekruist. De Duitse Ram heeft ook hangoren en weegt ongeveer 5,5 kg en is 38 tot 45 cm lang. Er volgde sinds dien twaalf jaar aan fokken en in 1964 werd de eerste hangoordwerg getoond in Den Bosch tijdens een Nederlandse show. Het was echter zo dat het nog een tijdje zou duren voordat het ras van volbloeddieren compleet zou zijn. Ze verschilde namelijk voor 1973 nogal in grootte, oren en vorm.
De nakomelingen
Er zit een groot verschil tussen wilde konijnen en tamme konijnen wat betreft de voortplanting. Tamme konijnen hebben namelijk geen voortplantingsperiode. Ze kennen een draagtijd van 29 tot 32 dagen en dan worden er vaak 3 tot 5 jongeren geboren. Dan gaat de moeder haar kinderen voederen. Dit gebeurt vaak een tot twee keer per dag en het zogen duurt vaak vier minuten. De kleine konijntjes zijn haarloos en blind vlak na hun geboorte. Ze openen hun ogen pas na 9 tot 11 dagen en gaan dan beginnen met het knagen aan hooi of stro. Ze verlaten hun nestje pas na 14 dagen. Dan gaan ze stapje voor stapje hun eigen omgeving ontdekken.
De verzorging
Je kunt een Nederlandse Hangoordwergkonijn zowel binnen als buiten houden. Als jij graag twee konijnen wilt hebben dan moet de kooi wel zon 150 x 60 x 50 cm zijn, het liefst zelfs nog groter. Je kunt de dieren ook in je huis of tuin laten rond hupsen. Doe dit ook regelmatig van de beweging is goed voor ze. Daarnaast moet je zorgen voor een slaaphuis, een drinkbak en een voerbak. Het basisvoedsel van een konijn moeten bestaan uit hooi, het liefst van hoge kwaliteit, kleine hoeveelheden droogvoer en vers voedsel zoals grassen, kruiden, groenten en fruit. Het is namelijk zo dat de konijnen een gevoel maagdarmstelsel kennen. Je kunt ruwe vezelrijke pellets, zoals gras, kruiden of hooi gebruiken als droogvoer. Het is ook belangrijk dat vers drinkwater altijd beschikbaar is voor de dieren.
Een leuk feitje
Wist jij dat de Nederlandse Hangoordwerg praktisch een miniatuur is van de Franse Hangoor? Het ras hoort meestal in de top tien van populaire konijnenrassen als er in een land konijnen worden gefokt.