Clickertraining met konijnen

Clickertraining met konijnen

Clickertraining  wordt bij veel dieren gebruikt. Ontdek hier alles over Clickertraining met Konijnen, een leuke en positieve manier om jouw konijn te trainen.

Wat heb je nodig om te starten met Clickertraining voor konijnen?

Een clicker:
Dit is een klein plastic doosje met daarin een metalen plaatje. Als je hierop drukt maakt het een klik-geluidje, dit geluidje is altijd hetzelfde dus heel herkenbaar voor jouw konijn.

Een beloning:
Dit kan van alles zijn; een klein brokje, een klein stukje wortel, klein stukje sla etc. Het belangrijkste is dat je kiest voor iets dat jouw konijn super lekker vindt. En het moeten hele kleine stukjes zijn, want je gebruikt het als beloning dus je geeft best veel stukjes.

Aanleren van de clicker.

Dag 1:

Als eerste gaan we het konijn leren dat de clicker iets positiefs is. Het konijn loopt rond en jij klikt met de clicker en geeft je konijn meteen iets lekkers. (altijd maar 1 x klikken).  Dit herhaal je een aantal keer, let goed op wat jouw konijn doet en hoe hij reageert. Je zal zien dat hij na een aantal keer gaat nadenken; wat moet ik doen om een klik te krijgen. Je konijn zal een beetje kijken van, hé?? waar is die klik nou??? Op dit moment klik je en geef je hem wat lekkers.

En dan is het alweer genoeg voor dag 1, anders wordt het teveel en snapt je konijn er niks meer van.

Dag 2 :

Vandaag is bijna hetzelfde als dag 1. Je konijn loopt lekker los en jij klikt en geeft hem wat lekkers. Dit doe je een paar keer. Je ziet zelf wel of hij het al snapt; als hij na een paar keer klikken gaat kijken waar zijn klikt blijft dan heeft hij het al een beetje door.

Als hij het nog niet snapt, geen probleem. Het ene konijn leert sneller als het andere. Herhaal gewoon de stappen van dag 1. 

Als hij het wel snapt kan je de oefening een beetje uitbouwen. Je klikt, je konijn kijkt waar het lekkers blijft, je wacht even, je konijn zal zoeken waar zijn beloning is en daarna klik je. Het gaat hier om een paar seconden, eerst krijgt hij binnen 5 seconden iets lekkers, daarna binnen 10 seconden etc. Maak het te lang, een konijn is snel afgeleid. Dus als je ziet dat het te lang duurt en dat jouw konijn zijn interesse verliest, ga dan gerust een stapje terug.

Na een aantal dagen zal je konijn begrijpen dat hij na een klik iets lekkers krijgt. Bij het ene konijn duurt dit iets langer dan bij het andere konijn. Wees geduldig! Lukt iets niet, ga een stapje terug naar het moment wat wel goed ging. En ga vanaf hier weer verder.

Het doel in deze fase: Is dat je konijn leert wat een clicker is. Dat hij een klik hoort en snapt hij wat lekkers krijgt.

Ontdek op onze andere pagina’s allerlei oefeningen voor Clickertraining met konijnen.