Twee konijn in één hok, kan dat?

Gezellig, twee konijnen in één hok

Konijnen zijn sociale dieren dus wat is er gezelliger dan twee konijnen in één hok. Ze houden elkaar gezelschap, ze spelen samen,ze liggen samen, ze wassen elkaar en knuffelen met elkaar. Maar je kan niet zomaar alle konijnen bij elkaar zetten.

Niet alle konijnen zijn meteen maatjes, maar soms gebeurt het dat je voorzichtig probeert of een gecastreerde ram bij een voedster kan. En dan blijkt het “liefde”op het eerste gezicht. In alle andere gevallen kiezen wij voor de rustige aanpak tijdens het koppelen.

We gaan twee konijnen koppelen; oftewel we proberen uit te zoeken of deze twee konijnen in één hok samen kunnen leven. 

Probeer konijnen van dezelfde leeftijd samen te zetten. Jonge konijnen bij jonge konijnen,  volwassen konijnen bij volwassen konijnen. De konijnen moeten eerst de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met elkaar. Dit gaat het makkelijkst als je een extra kooi hebt. Deze kooi zet je naast de kooi van jouw konijn, met een stukje ruimte er tussen zodat ze elkaar goed kunnen zien. Dan kunnen ze alvast wat aan elkaar wennen. Dit laat je een weekje zo.

De volgende week zet je de kooien tegen elkaar aan, zodat ze ook aan elkaar kunnen snuffelen. Maar wel met de bescherming van de tralies er tussen. Dit laat je weer een weekje zo. (ze zijn nu al redelijk aan elkaar gewend)

We gaan nu proberen om ze echt aan elkaar voor te stellen; we laten de twee konijnen samen los lopen in een slaap kamer of in de keuken. In ieder geval in een overzichtelijke aparte ruimte. Nu moet je goed kijken wat er gebeurt:

-Gaan de konijnen allebei ergens liggen een stuk uit elkaar? Huppen ze rond alsof er niets aan de hand is? Gaan ze zichzelf wassen? dit zijn allemaal tekens dat de konijnen relaxed zijn.

-Gaan de konijnen aan elkaar snuffelen, of rijdt het ene konijn op het andere. Dan kan je dat kort toelaten en hierna biedt je wat lekkers aan om de aandacht af te leiden.

-Gaan de konijnen vechten? Haal ze uit elkaar en maak met je stem duidelijk dat je dit niet wilt.

Voor alle  gevallen geldt, bouw het heel rustig op. Laat de konijnen de eerste keer 2 minuten samen. Daarna 3 minuten, daarna 4 en ga zo door. Gaat er ergens iets fout of gaat het niet zo lekker, ga dan terug naar het moment waarop het wel lukte en ga vanaf hier weer verder. Uiteindelijk lukt het jou ook, gezellig, twee konijnen in één hok.