Hoe kan ik het beste mijn konijn verzorgen?

Konijn verzorging

Lees hier alles over konijn verzorging. Leer hoe je jouw konijn het beste kan verzorgen, zodat jouw konijn blij en gelukkig wordt!

Wat heb je nodig ?
Een ruime kooi of een ruim hok. Die kan je kopen bij de dieren speciaalzaak. Het hok moet wel groot genoeg zijn, je konijn moet genoeg ruimte hebben om te bewegen, een paar hupjes te nemen en rechtop te staan (konijnen zijn nieuwsgierig, en staan weleens op de achterpootjes)

Staat je konijn binnen? Zorg dan dat het hok een plastic onderbak heeft, dit voorkomt dat de bodembedekking eruit vliegt als je konijn in een vrolijke bui is en wat rondhuppelt.

Staat je konijn buiten? Zorg dan dat jouw konijn goed beschermd is tegen de kou en dat je konijn niet direct op de grond zit. (dat is veel te koud) Het hok moet een binnen -en buiten gedeelte hebben. In het binnengedeelte kan je konijn lekker slapen of zitten als ie even met rust gelaten wil worden. Sommige hokken hebben de mogelijkheid om een soort rolgordijntje op te hangen tegen de kou. Het hok moet in de schaduw staan.

Let op de reclamefolders, sommige bouwmarkten hebben een aantal keer per jaar mooie ruime konijnen hokken in de aanbieding!

Er zijn op internet diverse doe- het- zelf bouwtekeningen te vinden, als je handig bent. Gewoon even googelen. hok

Bodembedekking:
Er zijn best veel soorten bodembedekking in de handel, welke het beste voor jou werkt zal je moeten uitproberen. Zelf ga ik altijd voor een combinatie ; een krant op de bodem, hierop een laagje zaagsel of hennep dit absorbeert goed, en bovenop stro.

Je kan ook kiezen voor een geperste brok, deze nemen ook veel vocht. Maar persoonlijk vind ik een geperst brok een beetje hard. (zelf wil ik ook lekker zacht zitten)

Schoon maken?
1 keer per week het hok helemaal schoon maken moet voldoende zijn. Gebruik zachte schoonmaakmiddelen zoals groene zeep of azijn. Azijn werkt goed om plasvlekken te verwijderen. Spoel altijd goed na met water. Zeepresten moeten echt verwijderd worden, hier kan je konijn ziek van worden.

Wist je dat konijnen zindelijk zijn? Gewoon van zichzelf, daar hoef je niets extra’s voor te doen.  Als jij voor een schoon hok zorgt, dan zoekt hij een plekje uit waar hij zijn behoeft kan doen. Dus als je konijntje gezellig in de kamer rondhuppelt, maak je geen zorgen als hij iets moet doen dan zal hij snel naar zijn hokje gaan.