Help mijn konijn heeft diaree

Konijn heeft diarree, wat nu?

Als je konijn diarree heeft maar niet ziek & zielig in hoekje zit en zijn keutels zijn alleen maar wat zachter als anders. Dan kan je hem een dagje alleen water en hooi geven. De volgende dag  kijk je hoe zijn ontlasting is. En bepaal je of je nog een hooi-dag moet invoeren.

Dit is de “normale” veel voorkomende diarree. Meestal ontstaat dit door een teveel aan groente & fruit. Of te veel vers jong gras. Het kan ook komen doordat je een mengvoeder geeft. Een konijn eet dan alleen de dingen die hij lekker vindt en laat de rest liggen. Hierdoor kan hij een tekort krijgen aan bepaalde voedingstoffen en dit kan diarree veroorzaken.

Je konijn kan ook diarree krijgen als je hem vanuit de winkel mee naar huis neemt. De overgang kan wat stress bij jouw konijn veroorzaken en hij kan hierdoor diarree krijgen. Dan is de oplossing eigenlijk heel simpel laat hem maar even met rust. Hij moet nog wennen aan zijn nieuwe omgeving. Geef hem weinig voer en veel hooi, zoveel als ie wil.

Heeft jouw konijn plakpoep aan zijn kontje?

Dan moet je ten eerste zorgen dat zijn kontje schoon blijft. Voorzichtig zijn achterkant wassen met lauw water. Een dag op alleen water en zoveel mogelijk hooi zetten. En de volgende dag kijken hoe de ontlasting eruit ziet. Eventueel nog een dag herhalen.

Konijnen hebben 2 soorten keutels; gewone keutels en blindedarm keutels. De blindedarm keutels eet het konijn direct weer op, hier zitten voor het konijn erg belangrijke stoffen in. Als jouw konijn te weinig hooi of een gemengd voer krijgt kunnen de blindedarm keutels zacht worden en aan zijn kontje blijven plakken. Je konijn kan ze dan niet meer opeten en mist allerlei belangrijke stoffen.

Heeft je konijn waterige diarree en maakt ie een zieke indruk? Ga dan niet zelf dokteren, maar ga zo snel mogelijk naar een dierenarts  Konijnen kunnen heel snel uitdrogen, wat zelfs de dood tot gevolg kan hebben!