Wat eet een konijn?
Vraag altijd als je een konijn koopt wat hij eet. Begin hier zelf ook altijd mee anders kan je konijn ziek worden. Wil je ander voer geven? Geen probleem, maar bouw dit langzaam op. Meng een klein beetje van het “nieuwe”voer door het oude voer etc…
Als je een jong konijntje hebt mag hij zoveel droogvoer eten als hij wil, hij is nog in de groei. Maar ik vindt dat een beetje lastig want rond de 7 maanden zou je dat dan weer af moeten bouwen naar 25 gram per kilo lichaamsgewicht. Ik geef iedere avond een bakje droogvoer en als ze 7 maanden of ouder zijn dan weeg ik ze even en kijk hoeveel voer ze mogen hebben. Werkt gewoon veel makkelijker.
Hooi: een konijn heeft hooi nodig om zijn spijsvertering te stimuleren, hij mag zoveel hooi eten als hij wil, dit mag zijn hele leven lang. (uitzonderingen daar gelaten)Hooi helpt ook mee om ervoor te zorgen dat de tanden niet te lang worden.
Groente & fruit: Begin met een heel klein beetje en bouw dit op, anders krijgt je konijn diarree. Begin met een kwart blaadje sla, de dag erna een half blaadje sla, etc..
Wortellof vind je konijn erg lekker net als: andijvie, bleekselderij, appel, peer etc. Eigenlijk vind je konijn fruit en groente erg lekker, maar pas op geef kleine stukjes en let goed op de ontlasting van je konijn. Een gezond konijn heeft harde keutels. Geef geen koolsoorten, van koolsoorten krijgt je konijn gasvorming en als dit veel is kan je konijn hieraan dood gaan! Er zijn mensen die bijvoorbeeld een klein stukje boerenkool geven omdat een klein stukje meestal geen kwaad kan. Maar ik durf het risico niet te nemen.
Zit jouw konijn buiten in de ren? Let dan op dat hij niet in 1 keer teveel gras binnen krijgt anders krijgt hij diarree.
Heb je het gras gemaaid? Geeft nooit het gemaaide gras, dit gaat op een prop in zijn maag zitten en hij wordt er doodziek van!
Water:
Mag natuurlijk niet ontbreken. Zorg voor een gevulde drinkfles en plaats die op een goed te bereiken plek in de kooi. Ververs het water iedere dag. Het water in de fles is niet in beweging dus kunnen er snel bacteriën in groeien. Maak de fles 2 a 3 keer per week helemaal schoon dit gaat het makkelijkst met een flessenrager. Af en toe kook ik de fles helemaal uit, gewoon een pan met water aan de kook brengen, flesje erin voor een paar minuten, fles er voorzichtig uit halen en op laten drogen. Niet afdrogen want dan wrijf je met de theedoek weer bacteriën op de fles.
Snoepjes:
Een konijn is geen kind, in de natuur snoept hij ook niet. Wil je toch een snoepje geven? Een heel klein uitgedroogd stukje brood is voor een konijn ook een traktatie. Wil je toch iets speciaals voor je konijn? geef dan eens een beetje kruidenhooi, dat vinden ze heerlijk.