Konijn zindelijk maken, op zijn eigen toilet

Konijn zindelijk maken, op zijn eigen toilet

Je kan een konijn zindelijk maken op zijn eigen hoektoilet of op de kattenbak. De meeste konijnen zijn al “redelijk” zindelijk. Hiermee bedoelen we dat ze in hun hok een apart hoekje hebben waar ze hun behoeften doen. Lijkt het jouw niet niet handig om jouw konijn te leren om op zijn eigen toilet zijn behoefte te doen?

Ik heb het mijn konijn als volgt aangeleerd:
Ik heb een hoektoiletje gekocht in de dierenwinkel. Je kan ook een kleine kattenbak zonder bovenkant nemen of iets dergelijks. Het belangrijkste is dat het toiletje niet om kan vallen, stevig staat & dat jouw konijn erin past.
(Ik heb er één die eigenlijk bedoeld is voor fretten, mijn dierenwinkel had geen aparte uitvoeringen voor konijnen)

Het hoektoilet heb ik gevuld met kattenbak grint en in de hoek gezet waar mijn konijn zijn behoefte altijd doet. Het is belangrijk dat je in het toilet andere bodembedekking gebruikt dan in de kooi, zodat je konijn het verschil leert tussen kooi en toilet.

Hierna heb ik alle konijnenkeutels die ik kon vinden in het hoektoilet gelegd. Op de bodem lag nog een plasje die een beetje in de krant op de bodem was getrokken. Dit stukje krant heb ik op de bodem van het hoektoilet gelegd zodat de geur van mijn konijn goed in het bakje kan trekken.

In het begin ging het niet zo goed; mijn konijn ging voor het bakje zijn behoefte doen. Ik pakte het telkens op en gooide ik het in het toiletbakje. Na een week had ik mijn eerste succesje, ik kwam binnen en hij zat in het bakje! Even later zag ik dat het gelukt was! Hierna ging het steeds beter, iedere keer lagen er minder keutels in de kooi en meer in het bakje. Binnen een maand was mijn konijn helemaal toilet zindelijk.